Chřestové těstoviny s mladým hráškem

Jaro v plném proudu, venku je krásné počasí a farmářské trhy se nádherně zabarvují čerstvými plody z políček. Když právě probíhá chřestová sezóna, proč si z chřestu nepřipravit něco lehkého a svěžího.

shutterstock_465882287

Pro 4 porce budeme potřebovat:

300 g očištěného zeleného chřestu

10 sardelových řezů

40 g najemno strouhaného parmazánu

60 ml olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

1 svazek hladkolisté petrželky

2 prolisované stroužky česneku

1 lžíce strouhané kůry z citronu

2 lžíce citronové šťávy

400 g špaget

řeřicha, hrachové výhonky a mladý hrášek na ozdobu

 

Chřest potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Poté ho opékejte asi 10 minut z obou stran na rozpálené pánvi. Chvilku nechte chřest odpočinout a vychladnout a následně nakrájejte na menší kousky.

Připravte si mixér, do kterého s pokrájeným chřestem přidejte sardelky, petrželku, česnek, parmazán, citronovou kůru a šťávu, olej a nezapomeňte osolit a opepřit. Ingredience rozmixujte nahrubo, aby si omáčka zachovala strukturu.

V dalším kroku uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu, slijte a stranou si dejte ¼ litru vody, ve které se vařily. Špagety v hrnci smíchejte s hotovou chřestovou omáčkou, a pokud se vám bude zdát příliš hustá, můžete ji trochu zředit vodou ze špaget.

Tak a jdeme do finále. Špagety s omáčkou rozdělte na talíře, posypte parmazánem, ozdobte petrželkou, řeřichou a hrachovými výhonky. Nakonec posypeme těstoviny mladým hráškem a můžeme servírovat. Ať vám šmakuje!