Jakou sezónní zeleninu si můžeme dopřát v březnu

S březnem se na pulty v obchodech dostávají nové brambory, čerstvý špenát, polníček nebo šťovík, který v lehkých salátech nejen osvěží, ale především doplní velmi důležitou kyselinu listovou. Právě tato látka je důležitá pro správný vývoj plodu v těhotenství, fungování metabolismu nebo tvorbu červených krvinek.

shutterstock_155539259

Čerstvý špenát – cenný zdroj kyseliny listové

Také vás jako malé děti rodiče nutili jíst špenát, protože obsahuje desetkrát více železa než jiná listová zelenina? Tato fáma vznikla během výzkumu v 19. století chybným posunutím desetinné čárky, a ačkoliv špenát už dávno není považován za zázračný zdroj železa, obsahuje mnoho jiných zdraví prospěšných látek.

Právě ve špenátu byla poprvé objevena velice cenná kyselina listová, najdeme zde ale také velké množství bílkovin, minerálních látek (sodík, draslík, vápník) a vitamínů A, C a B. Syrový špenát navíc obsahuje kyselinu šťavelovou ve své přirozené podobě a čerstvá špenátová šťáva je tak skvělým pomocníkem při zažívacích a vylučovacích problémech. Podobné účinky má i syrový šťovík, který snad pro svou kyselou chuť není v naší kuchyni příliš rozšířený.

Nejvíce vitamínů a minerálů přijmeme při konzumaci syrových listů, které jsou skvělou variací klasického hlávkového salátu. Pozor na nadměrnou konzumaci syrového špenátu či šťovíku by si však měli dát lidé trpící ledvinovými kameny, protože právě kyselina šťavelová omezuje vstřebávání vápníku, který se pak usazuje v ledvinách.

Polníček – zdravější varianta hlávkového salátu

Další skvělou možností pro ozdravení našeho jídelníčku je polníček. Tato zelenina je bohatá na velmi podobné vitamíny a minerály jako špenát, zlepšuje činnost srdce a stav cév, má uklidňující účinky na nervovou soustavu a posiluje naši obranyschopnost. Jeho listy jsou šťavnatější a mají vyšší nutriční hodnotu než hlávkový salát a polníček navíc obsahuje mnohem více vitaminu C než  citróny! Mezi další výhody pak patří neobvyklá doba jeho sklizně – zatímco většina salátů se sklízí v létě, čerstvý polníček si můžeme vychutnat i na podzim a brzy na jaře.

Brambory – energie bez tuků

I brambory patří mezi potraviny, které si můžeme dopřát v dobré kvalitě začátkem jara. Neobsahují žádný tuk a ve srovnání s ostatními přílohami, jako je třeba rýže, mají daleko méně kalorií. Jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávicí soustavy, a sacharidy ve formě škrobu jsou skvělým zdrojem energie. V bramborách najdeme i vitaminy C a B, draslík, hořčík, železo a také již zmiňovanou kyselinu listovou.

Aby nám však brambory mohly předat to nejlepší, co v sobě mají, je důležitá jejich správná úprava. Mnoho vitamínů a minerálů se skrývá těsně pod jejich slupkou, a tak je lepší před vařením či pečením neloupat, ale pouze důkladně omýt. To ovšem platí, pouze pokud máme k dispozici brambory v bio kvalitě, které nebyly ošetřeny chemickými látkami. Pro nákup zeleniny se tak rozhodně vyplatí navštívit lokální farmářské trhy či obchody specializující se na bio výrobky. A ještě jeden tip na závěr – čím méně vody při vaření použijeme, tím více zdraví prospěšných látek v bramborách zůstane.

  • Petra Lehká

    Já jím od jara také hodně zeleniny :-) . Pěstuju ji ve skleníku, takže mám vlastní, čerstvou a bio zeleninu. Kromě zdravé stravy se také snažím hodně hýbat. Chodím pravidelně běhat a koupila jsem si fitness náramek Xiaomi Mi Band 6 , který mi hlídá počet kroků a měří vzdálenost, kterou uběhnu. Nejvíc ho ale používám jako hodinky :-D .