Jarní quiche s kopřivou a medvědím česnekem

Jaro už je v plném proudu a právě nyní tak máte skvělou možnost přinést si z odpolední procházky do kuchyně divoké byliny plné vitamínů a minerálů. A věřte, že slaný koláč z medvědího česneku a mladé kopřivy, je opravdu zdravím nabitá pochoutka.

shutterstock_241773448_kiš

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 140 g studeného másla
  • 80 ml studené vody
  • sůl

Co budeme potřebovat na náplň:

  • 200 g Lučiny
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • svazek listů medvědího česneku
  • svazek mladých kopřiv
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Nejprve si připravíme těsto. Na vále tupým nožem rozkrájíme na jemné kousky studené máslo, zasypeme moukou se solí a nožem promícháváme. Pracujeme svižně – máslo by totiž povolilo a korpus koláče by nebyl křehký. Rychle těsto zpracujeme rukama do koule, ale nehněteme. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v lednici.

Poté těsto rozválíme nejlépe mezi dvěma pečicími papíry na požadovaný průměr a výšku cca 5 mm. Těsto navineme na pomoučený váleček a přesuneme na formu vymazanou máslem. Rozvineme a prsty rychle vytlačíme těsto do formy. Dno propícháme vidličkou a zatížíme luštěninami v pečicím papíru, položeném na těstě. Pečeme v troubě na 200 °C cca 20 min a po upečení odebereme luštěniny a necháme zchladnout.

V míse mezitím vyšleháme lučinu, tvaroh, vejce a mléko, směs posolíme a opepříme. Medvědí česnek pokrájíme nebo natrháme na kousky, kopřivy zbavíme stonků a listy nadrobno pokrájíme. Obě byliny vmícháme do náplně, naplníme směsí korpus, uhladíme a pečeme na 180 °C cca 30 min. Vychladlé ihned podáváme nebo uchováme v lednici 1 den.