Medvědí česnek – jarní životabudič

Medvědí česnek patří k prvním poslům jara. Traduje se, že medvědi jej okusují po probuzení ze zimního spánku, aby si pročistili střeva. A odtud také pochází jeho lidový název. Tato divoce rostoucí bylina má však skutečně detoxikační účinky a spolu s mladou kopřivou dokáží zatočit se všemi jedy, které jsme přes zimu nastřádali. V lidové medicíně se medvědí česnek hojně využívá také na léčbu různých onemocnění – od chřipky a nachlazení až po zažívací obtíže.

shutterstock_261369464

Tuto asi 30 cm vysokou rostlinu můžeme najít již od dubna, v teplejších místech se vyskytuje i dříve. Ideální dobou sběru je začátek jara, protože když česnek začne kvést, jeho listy začnou osychat a ztrácet své léčivé účinky. Nejlépe se mu daří v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech. A ačkoliv se vzhledem velmi podobá jedovaté konvalince, nemusíme mít strach z otravy – bezpečně jej poznáme právě díky pronikavé česnekové vůni.

Léčivé účinky česneku

Medvědí česnek chutí připomíná běžný česnek, který v kuchyni používáme, jeho účinky na naše zdraví jsou však mnohem větší. Díky velkému množství vitamínu C, pomáhá chránit naši imunitu, podporuje tvorbu bílých krvinek, přispívá k pružnosti kostí, zubů a cév. Další účinnou látkou je silně antibakteriální alicin, který pomůže při chřipce, angínách, průjmech či zánětech dýchacích cest. Léčivé složky obsažené v česneku mají také fungicidní účinky a ničí plísně a mykózy. Medvědí česnek pomáhá též k obnově přirozeného prostředí v trávicím traktu a je proto vhodný při léčbě zažívacích obtíží. A v neposlední řadě je tato bylina skvělým doplňkem jarních omlazovacích a detoxikačních kůr.

Česnekové víno, pesto i tinktura

Sušením a tepelnou úpravou rostlina své blahodárné účinky ztrácí a proto se v kuchyni nejčastěji pracuje se syrovými listy. Nadrobno nasekané listy medvědího česneku jsou chutným ozvláštněním chleba s máslem, brambor, ale můžeme je přidat i jako koření do polévky, omáček či masových pokrmů. Z čerstvých listů lze připravit také salát, protože však mají lehce štiplavou chuť, je dobré smíchat je i s další zeleninou. A jak si uchovat skvělé účinky medvědího česneku po celý rok? Možností je hned několik – od lihového výtažku až po víno či olej.

Návod na přípravu tinktury je snadný. Láhev naplníme až po okraj nadrobno nakrájenými listy, zalejeme 38 až 40% kořalkou a necháme tři týdny na stinném místě. Hotovou tinkturu slijeme do uzavíratelné láhve a denně můžeme užívat 10 až 15 kapek smíchaných s vodou. Pesto i olej se připravují velmi obdobně, namísto lihoviny však listy naložíme do kvalitního oleje a používáme pak jako ochucení salátů a marinád. A pokud máte rádi víno, pak hrst nakrájených listů krátce povařte v ¼ litru bílého vína, a oslaďte dle chuti medem. Tento aromatický nápoj však rozhodně není vhodný na večírky, doporučené dávkování je jeden malý doušek obden.

Medvědí česnek si můžete také sami vypěstovat na zahrádce. Ideální je vysadit mladé rostlinky v březnu či dubnu na stinné, vlhké místo pod keři nebo živými ploty. Pokud se vám je nepodaří sehnat, nezoufejte – česnek je cibulovitá rostlina a jeho drobné cibulky můžete v trsech zasadit i na podzim.