Poradna Petra Havlíčka

Na tomto místě máte jedinečnou možnost položit svůj dotaz týkající se zdravého stravování a životního stylu přednímu českému výživovému poradci Petru Havlíčkovi. Vaše otázka bude zodpovězena nejpozději do dvou týdnů. Zeptejte se na to, co vás zajímá, nebo se jen podívejte, na co se ptali naši čtenáři před vámi.

Přísného, ale populárního dietologa s více než dvacetiletou praxí Petra Havlíčka znáte například z pořadu Víte, co jíte. Díky spolupráci s naším portálem máte nyní skvělou příležitost položit Petrovi svou otázku, která souvisí s výživovým poradenstvím, a na kterou dostanete jeho odbornou odpověď. Využijte jí právě teď!

Zeptejte se Petra Havlíčka

ODESLÁNO

25 dotazů, které jste Petrovi už položili

Mám problém v obchodě rozeznat celozrnné pečivo od pečiva vydávaného za celozrnné. Jak to poznám?

Petr odpovídá: Běžně na pultech v obchodech se to pozná obtížně. Výrobce ale má uvádět složení výrobku a to s největší pravděpodobností získáte pouze dotazem u prodejce. Ovšem v praxi, než se dopátráte odpovědi, bude mít obchod již zavírací dobu. Moje rada zní: nevybírejte hodně tmavé pečivo, to je vždy dobarvováno a za celozrnné pečivo klamně vydáváno. Celozrnné pečivo má obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě mouka celozrnná, pak se jedná o celozrnný produkt.

x

Snažím se redukovat svoji váhu, ale nedokáži se rozloučit se sladkou chutí. Čaj ani jiné nápoje bez cukru nevypiju. Používám umělé sladidlo, ale slyšela jsem, že to není úplně správné. Jsou nějaká sladidla, která tolik neškodí organismu?

Petr odpovídá: Umělá sladidla osobně ke slazení nedoporučuji, pokud to není nezbytně nutné. Výroba je chemická a každá chemická látka se dříve či později negativně promítne. V současné době jsou na trhu běžně sladidla připravené na přírodní bázi ze stévie nebo javorový sirup, sirup z agáve, melasa třtinová nebo z cukrové řepy. Vhodný na slazení je i dobrý med. Ovšem nezapomeňte, že energetická hodnota je zde srovnatelná s cukrem a je třeba používat v omezeném množství.

x

Chci se začít zdravě stravovat a stále mi nejsou jasné tuky. Říká se, že čerstvé máslo je zdravé a naopak průmyslové tuky jsou škodlivé. Prosím, které tuky mi doporučíte?

Petr odpovídá: V malé míře konzumace čerstvého másla rozhodně neuškodí, ale jak se říká, všeho s mírou. Vhodnější než tuky živočišného původu (máslo, sádlo) a ztužené tuky, jsou tuky rostlinné (řepkový, olivový, slunečnicový), ale i zde platí příjem v omezeném množství. Vybírejte tuky, ve kterých je uveden vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Pamatujte, že denní příjem tuků by neměl přesáhnout 25-30% celkového, denního, energetického příjmu, což je při hodnotě např. 5000 Kj 35-40 g tuku.

x

Chtěla bych své tělo po zimě detoxikovat. Někdo jarní detox doporučuje , jiné zdroje zase zatracují. Jak to tedy je a co bych měla pro bezpečný a účinný jarní detox udělat?

Petr odpovídá: Rozhodně nedoporučuji drsné hladovění. Mírný jarní detox ale neuškodí a organismu prospěje. Přehodnoťte svůj jídelníček a zaměřte se na zásady zdravé výživy. Nepřejídejte se a odstraňte nadměrné množství tuku. Den začněte vyváženou snídaní s dostatkem bílkovin, vláknin, trochu sacharidů a menší množství tuků – raději rostlinného původu. Ke svačinám doporučuji hlavně zeleninu, případně malé množství ovoce. Masa vybírejte lehká a libová. Zajistěte dostatečný přísun tekutin – neperlivá a neochucená voda, naopak omezte sladké a sycené nápoje, nápoje s obsahem kofeinu a alkoholu. Vhodné na pití jsou různé bylinkové čaje nebo čisté zeleninové a ovocné šťávy bez přidaného cukru. Využívejte zelené bylinky na doplnění vitamínů. V neposlední řadě nezapomínejte na přiměřený pohyb a odpočinek.

x

Dcera má bezplekovou dietu a mám obavy, aby při této dietě dostala všechny živiny, které potřebuje pro svůj vývoj. Jaké potraviny jsou tedy vhodné zařadit do jídelníčku a přitom ji neohrozí?

Petr odpovídá: S vyváženou a plnohodnotnou bezlepkovou stravou je tato starost zbytečná. Zařazujte především vitamin B komplex: mléko a mléčné výrobky (jogurty, tvaroh atd.), maso, vejce, ryby, pohanka, proso, amarant, luštěniny a zelené listové zelenině. Zdrojem železa zajistí jednou až dvakrát týdně ryba nebo dvakrát týdně maso a jedno až dvě vejce za týden. Železo je obsaženo také v luštěninách, špenátu a bezlepkových celozrnných obilovinách. Vápník je v mléku a mléčných výrobcích, v zelené listové zelenině a luštěninách. Pro podporu dobrého trávení je důležitá vláknina. Ta je v bezlepkových celozrnných obilninách, jako například v rýži, prosu, amarantu, pohance, luštěninách a ořeších. Nezapomeňte na ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vitamíny.

x

Dobrý den, mám mírně zvýšený cholesterol a nevím, kolik vajec mohu denně sníst. Léky na cholesterol zatím neberu.

Petr odpovídá: Bez obav můžete sníst jedno vejce denně. Vaječný bílek je velkým zdrojem bílkovin pro organismus. Pouze zvolte správnou technologickou úpravu. Nejvhodnější je konzumace bez přidání dalších surovin, jako je slanina a vyšší dávka soli. Vejce uvařené naměkko je nejlépe stravitelné.

x

Úspěšně jste se zapojil do projektu Vím co jím a piju, v čem tato aktivita spočívá?

Petr odpovídá: Vím, co jím je program pro označení kvalitních a nutričně vyvážených potravin pro zdravý životní styl a prevenci onemocnění na základě výživových doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Jedná se o celosvětový a nezávislý projekt (v cizině jej najdete pod názvem Choices). Každý výrobce, který má zájem získat logo Vím co jím, musí splnit přísná kriteria laboratorního testování. Tato kriteria platí celosvětově, nejsou regionálně upravovaná. Takže, pokud si koupíte potravinu s logem Vím co jím, víte, že si zdravotně neubližujete.

x

Češi hodně trpí kardiovaskulárními chorobami, považujete za hlavní příčinu obezitu a špatné stravovací návyky? Máte nějaký jednoduchý denní tip pro zdraví?

Petr odpovídá: Jednoduchý denní tip pro zdraví? Nainstalujte si do mobilu aplikaci, která sleduje počet Vašich kroků. A nachoďte alespoň 5000 kroků denně ☺

x

Takže když si dám k obědu v Aramarku jídlo z řady Vitalfood, tak říkáte, že to sice je určitě dobře, ale zdaleka to nestačí?

Petr odpovídá: Jak jsem uvedl výše ve svých odpovědích, základem jsou vždy tři hlavní jídla a dvě menší svačiny. Oběd z řady Vitalfood náš životní styl pochopitelně nespasí, ale může být dobrou inspirací i pro změnu úhlu pohledu i na ostatní jídla a přístup sám k sobě. Není lepší edukace, než osobní pozitivní zkušenost. A pokud se po správném, vyváženém a chutném jídle budu cítit dobře, pak bych musel být hlupákem, abych se sám nezačal snažit svoje stravování aktivně měnit tímto směrem.

x