Raw strava

Raw (čili syrová) strava si v dnešní době získává čím dál víc příznivců, ať už se k ní dostávají ve snaze zhubnout, odlehčit jídelníček, být zdravější, nebo prostě vyzkoušet něco nového, co zrovna frčí.

shutterstock_377366953

Raw stravě se také někdy říká živá, protože je založena na konzumaci potravin, které se upravují jen při teplotách nepřesahujících 42 °C. Často se v ní naopak využívá klíčení, namáčení, mixování či sušení ve speciálních přístrojích, které vyhovují jejím požadavkům. Jedná se v podstatě o stravu vegetariánskou, či spíše veganskou.

Hlavní složku jídelníčku tvoří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, luštěniny, obiloviny a za studena lisované oleje, tedy na první pohled samé kvalitní a zdravé potraviny. Stejně jako u veganské stravy tu však hrozí riziko deficitu některých vitamínů či prvků, které jsou pro tělo nezbytné a jsou obsaženy spíše v živočišné stravě – tedy vitamínu B12, vápníku, železa apod. a při nepromyšleném a špatně zkombinovaném jídelníčku také bílkovin. Navíc vzhledem k velkému množství ořechů či sušeného ovoce může být tato strava velmi bohatá na tuky a cukry, a tudíž rozhodně nemusí platit, že se hodí k redukci hmotnosti. Pro některé jedince může být kromě toho poměrně náročná na trávení.

I s přihlédnutím ke klimatickým podmínkám, ve kterých žijeme, tedy striktní raw strava rozhodně vhodná není (a už vůbec ne pro děti či těhotné ženy), nicméně občasnému zařazení raw pokrmů do jídelníčku rozhodně nic nebrání. Mohou představovat zajímavé zpestření či inspiraci pro ty, kdo se nebojí experimentovat, a když pomineme dobu, která je potřebná na naklíčení či namočení, je také příprava raw jídel poměrně rychlá.

A co si budeme povídat, západnímu světu, zvyklému na konzumaci polotovarů nebo průmyslově zpracovaných potravin bohatých na různá aditiva, může jejich zařazení rozhodně prospět. Jen pozor na dezerty, které sice bývají velmi chutné, ale většinou jsou energeticky poměrně vydatné – často v nich totiž bývá sušené ovoce, které je významným zdrojem cukrů, a pak také ořechy, které obsahují velké množství tuků.

 English version