Čokoládový dortík-fondant

Suroviny na přípravu 10 porcí

250 g 70% čokolády

250 g másla

200 g moučkového cukru

4 vejce

100 g hladké mouky

80 g krupicového cukru

1 balení vanilkového cukru

250 ml smetany ke šlehání

Střik koňaku nebo brandy

300 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce

 

Postup přípravy

Jako první si připravme ovocnou omáčku. V kastrůlku rozehřejeme oba cukry na karamel, zalijeme smetanou, přidáme obsah vanilkového lusku i slupku a povaříme. Lusk vyjmeme, zastříkneme koňakem, přidáme půl dávky ovoce, rozmixujeme a přecedíme. Do hladké omáčky přidáme druhou polovinu na drobnější kusy nakrájeného ovoce a podáváme k čerstvě pečenému, ještě teplému čokoládovému dortíku.

Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Čokoládu společně s máslem vymícháme ve vodní lázni dohladka.
Cukr vymícháme s vejci do pěny a poté postupně vmícháme čokoládu s máslem, na závěr důkladně vmícháme prosetou mouku.

Pečeme ve formičkách buď teflonových, nebo vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Dortíky pečeme 9−12 minut podle velikosti formiček. Po upečení podáváme s jahodovou omáčkou.