Domácí muffiny s ořechy

Suroviny na přípravu 4 porcí

250 g polohrubé mouky

160 g cukru

1 balení vanilkového cukru

0,5 balení prášku do pečiva

2 vejce

200 ml podmáslí nebo kefíru

120 g másla

250 g sekaných ořechů dle chuti

Špetka soli

Dobré rady:

MŘÍŽKU NA PEČENÍ umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.
FORMIČKY NA MUFFINY vymažte tukem či vyložte papírovými košíčky.
POZOR NA SPRÁVNOU TEPLOTU – máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.
PO VYNDÁNÍ z trouby nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.
MUFFINY
je ideální jíst hned, maximálně den dva po upečení. Když víte, že je nestihnete sníst, můžete je po vychladnutí asi na měsíc zamrazit.

Postup přípravy

Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme špetku soli a vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejeme a střídavě s podmáslím pomalu vmícháváme. Nakonec opatrně přidáme ořechy. Těstem naplníme formy na muffiny asi do dvou třetin. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi půl hodiny. Nakonec můžeme pocukrovat.