Mramorová bábovka

Suroviny na přípravu 4 porcí

200 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

5 ks vejce

100 ml mléko

360 g hrubé mouky

1 balíček kypřícího prášku

150 g tmavé čokolády

30 g másla

20 g hladké mouky

Dobré rady:

Bábovka se snadno vyklopí z formy, když formu vymažeme tukem, vložíme ji na chvíli do lednice, aby tuk ztuhnul, a teprve pak vysypeme strouhankou (tuk a mouka se spolu nepromísí)

Postup přípravy:

Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Potom přidáme vlažné mléko a polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky zamícháme prášek do pečiva a společně s tuhým sněhem ušlehaným z bílků ji zlehka zamícháme do utřeného těsta. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a do jednoho dílu zamícháme 50 g nastrouhané čokolády.  Zbytek čokolády nasekáme na menší kousky a vmícháme do obou dílů těsta. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou, naplníme nejdřív světlým a potom tmavým těstem a ve středně vyhřáté troubě zvolna pečeme asi hodinu.