Recept na bramborový koláč s kapustou

shutterstock_195071408

Vyzkoušejte přípravu poněkud netradičního bramborového koláče s kapustičkami, kachním sádlem a slaninou. Uvidíte, že z kapusty lze vykouzlit chutné a zdravé pokrmy, které ani trochu nepřipomínají rozvařenou hmotu ze školní jídelny.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíci kachního sádla
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibuli
  • 15-20 růžičkových kapustiček
  • 400 g vařených rozšťouchaných brambor
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Jak budeme postupovat

Kachní sádlo necháme rozpustit ve větší pánvi s vyšším okrajem. Až začne krásně vonět, přidáme slaninu nakrájenou na nudličky. Počkáme, až lehce zhnědne, a poté vsypte najemno nasekanou cibuli, česnek a za stálého míchání opékáme. Po zhruba 3 až 5 minutách přidáme do pánve růžičkovou kapustu, promícháme, osolíme a opepříme. Vše smažíme asi  8–10 minut, dokud kapusta nechytí barvu.

Poté přidáme uvařené a rozšťouchané brambory, vše dobře promícháme a podle chuti ještě dosolíme a opepříme. Veškerou směs poté přimáčkneme ke dnu pánve, aby jej celé zakryla a zároveň držela pohromadě. Směs můžeme nechat i lehce připéct. Nakonec dáme pánev do trouby pod gril, aby koláč chytil barvu i svrchu. A je hotovo. Koláč můžeme podávat například nakrájený na trojúhelníčky.

A ještě jeden tip na závěr. Chceme-li, aby měl náš koláč křupavou krustu, můžeme jej ještě krátce před vytažením z trouby posypat sýrem.