Recept na super zdravý koláč z červené řepy

shutterstock_223504393

Červená řepa, někdy také přezdívána krvavý elixír mládí, je skvělý zdroj minerálů a vitamínů. Její léčivé účinky by vydaly na celou knihu a ne nadarmo se vžilo úsloví „je zdravý jako řepa“. Blahodárně působí například na vlasy, pleť a kůži, podporuje tvorbu červených krvinek, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak a přispívá k celkové regeneraci organismu. Pokud hledáte inspiraci do kuchyně, určitě vyzkoušejte tento recept na řepný koláč a uvidíte, že i mlsat se dá zdravě. Právě nyní totiž přišla její sezóna!

Co budeme potřebovat na 8 porcí:

  • 2 šálky uvařené nastrouhané červené řepy
  • ½ šálku špaldové, nebo čirokové mouky
  • 2/3 šálku oleje (kokosový, řepkový) + na vymazání formy
  • ½ šálku medu, nebo javorového či agávového sirupu
  • 3 – 5 polévkových lžic hořkého kakaa
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička rumového extraktu (není nutný)
  • 50 g kakaových drcených bobů
  • 3 vejce
  • špetka soli

Troubu si předehřejeme na 200°C. Řepu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme.  Potom v misce smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vejce, olej, med a řepu a promícháme. Vznikne nám těsto, které dáme do vymazané dortové formy.  Pečeme v troubě asi 30 minut a průběžně zkoušíme špejlí, až se přestane těsto na špejli lepit, je koláč hotový. A praktický tip závěrem – čím vyšší vrstvu těsta dáme do formy, tím bude koláč vláčnější.

Tip pro zdravé vaření

Účinky řepy jsou v tomto receptu ještě posíleny kakaem, které je významným zdrojem  antioxidantů, vitamínů a dalších cenných látek. Například zinek, který je zde bohatě zastoupený, je nezbytný pro správnou funkci pohlavních orgánů, jater, kůže, slinivky, atd.

Kakao se vyrábí z upražených a rozemletých kakaových bobů. Nejlepší a pro naše tělo nejcennější je ovšem kakao nepražené, které má ale trochu nakyslejší chuť. Nepražené kakaové boby mají výraznou hořkou chuť podobnou vysokoprocentním čokoládám. Můžeme je jíst samotné, přimíchávat do ovesných sušenek nebo do jogurtů. Výborně chutnají i v kakaových dezertech.

  • Karolína Novotná

    Já bych si takový koláč klidně dala, ale nevím, co by tomu řekl manžel. Ten moc není na takové moje zdravé experimenty :-D . Postupně se ale snažím přecházet na zdravější stravu. Také si v kuchyni postupně měním vybavení. Koupila jsem si dřevěné vařečky a prkénka, přírodní houbičku na mytí, atd., aby byla naše domácnost víc ekologická :-) .