Zdravé dýňové perníčky

pernicek_600x400

Perníčky patří jistě mezi jedno z nejstarších vánočních cukroví u nás. První perníkáři k nám přišli již v 14. století z Německa a Itálie a během staletí se recepty neustále upravovaly a vylepšovaly. Protože klasické recepty jsou díky cukru a bílé mouce kalorickou bombou, přinášíme vám inspiraci pro jejich zdravější variantu.

Co budeme potřebovat:

  • 150 g vařené dýně
  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 120 g fruktózy
  • 400 g špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • perníkové koření
  • 1 lžička citronové šťávy
  • tuzemský rum

Vařenou dýni osušíme a rozmačkáme na pyré. Přidáme vejce, med, fruktózu a vše umícháme na hladkou hmotu. Poté přidáme špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Nakonec do těsta zapracujeme změklé máslo. Pokud se bude lepit, přidáme mouku. Hotové těsto necháme uležet do druhého dne na chladném místě.

Těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 0,5 mm a poté z něj vykrájíme oblíbené tvary. Pečeme zhruba 12 min na 170 stupňů, nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté. Hotové perníčky potíráme polevou připravenou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citrónové šťávy.
Wir folgen den Nachrichten von virtuellen Casinos welches glücksspiel hat die besten gewinnchancen und versuchen, Sie umgehend über bestimmte Aktionen, neue Boni und zusätzliche Freispiele zu informieren.