Nádherné letní počasí je jako dělané pro piknikování s rodinou a přáteli. Také se už těšíte až na grilu opečete delikatesy a připravíte pro své blízké jedinečný chuťový zážitek? My jsme pro vaše grilování vybrali trochu netradiční recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Burger z červené řepy je zcela bezmasý, a tudíž vhodný i pro vegetariány. Nicméně, několikrát jsme se už přesvědčili, že mu neodolají ani zarytí masožravci.
Ingredience na 4 porce
2 středně velké řepy
120 g mletých ovesných vloček
3 vejce
4 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžíce čerstvé petržele
sůl a pepř
řepkový olej
K servírování
2 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce hnědého cukru
4 lžíce červeného vína
1 lžíce octa balsamico
sůl a pepř
80 g sýru s modrou plísní
rukola
4 celozrnné bulky
Jak na to?
Červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní co nejvíce šťávy. Do mísy přidejte nasekanou petržel, vločky, prolisovaný česnek, vajíčka, tymián, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Připravenou směs dejte na 20 minut odpočinout, aby se ovesné vločky nasákly a veškeré chutě se propojily.
Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno a 15 minut velmi zvolna opékejte na oleji. Dát si na čas je skutečně důležité, aby cibulka ihned nezhnědla, ale naopak postupně změkla. Poté přidejte cukr a za stálého míchání nechte rozpustit. Do pánve přilejte víno a balsamico, osolte, opepřete a dalších 5 minut povařte, dokud cibule zcela nezměkne a omáčka nezhoustne.
Z řepného těsta vytvarujte 4 placky, pokapejte olejem, vložte na alobal a opékejte na grilu. Jakmile budou hotové, ozdobte je karamelizovanou cibulkou a kouskem sýra. Aby se sýr dobře roztekl, dejte nakonec placky zapéct pod gril. Doporučujeme podávat v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.
Přejeme vám letní dny plné neodolatelných chutí!