Řepný burger s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

600x450px_Repny_Burger

Nádherné letní počasí je jako dělané pro piknikování s rodinou a přáteli. Také se už těšíte až na grilu opečete delikatesy a připravíte pro své blízké jedinečný chuťový zážitek? My jsme pro vaše grilování vybrali trochu netradiční recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Burger z červené řepy je zcela bezmasý, a tudíž vhodný i pro vegetariány. Nicméně, několikrát jsme se už přesvědčili, že mu neodolají ani zarytí masožravci.

Ingredience na 4 porce

2 středně velké řepy

120 g mletých ovesných vloček

3 vejce

4 stroužky česneku

1 lžička tymiánu

1 lžíce čerstvé petržele

sůl a pepř

řepkový olej

K servírování

2 červené cibule

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce hnědého cukru

4 lžíce červeného vína

1 lžíce octa balsamico

sůl a pepř

80 g sýru s modrou plísní

rukola

4 celozrnné bulky

Jak na to?

Červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní co nejvíce šťávy. Do mísy přidejte nasekanou petržel, vločky, prolisovaný česnek, vajíčka, tymián, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Připravenou směs dejte na 20 minut odpočinout, aby se ovesné vločky nasákly a veškeré chutě se propojily.

Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno a 15 minut velmi zvolna opékejte na oleji. Dát si na čas je skutečně důležité, aby cibulka ihned nezhnědla, ale naopak postupně změkla. Poté přidejte cukr a za stálého míchání nechte rozpustit. Do pánve přilejte víno a balsamico, osolte, opepřete a dalších 5 minut povařte, dokud cibule zcela nezměkne a omáčka nezhoustne.

Z řepného těsta vytvarujte 4 placky, pokapejte olejem, vložte na alobal a opékejte na grilu. Jakmile budou hotové, ozdobte je karamelizovanou cibulkou a kouskem sýra. Aby se sýr dobře roztekl, dejte nakonec placky zapéct pod gril. Doporučujeme podávat v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.

Přejeme vám letní dny plné neodolatelných chutí!