Sladkost plná zdraví – Liči

Malé oválné ovoce s načervenalou tvrdší slupkou, bílou dužinou a tmavou peckou, to je liči (litchi). Ovoce jako stvořené pro únor a svátek všech zamilovaných. Nejen, že se mu přezdívá plod lásky, ale i svým tvarem připomíná srdce. Pokud jste toto exotické ovoce ještě neochutnali, nebojte se a určitě ho vyzkoušejte. Jeho lahodná chuť si vás podmaní.

ARS_Litchi_chinensis

Liči má velmi specifickou, nasládlou chuť. Je také velmi aromatické. Někomu voní jako muškáty, jinému jako růže… Každopádně odér tohoto ovoce je pro mnohé lidi tak příjemný, že se používá i jako ingredience do parfémů.

Liči nebo také liči čínské pochází z Asie. Tyto tropické plody rostou na stromě vysokém až 20 metrů a mohou se dožít až 200 let. Běžně se ale sbírá na stromech menších a mladších. Z Asie se toto ovoce dostalo do Evropy až v 19. století. Liči patří mezi velmi vyhledávané ovoce, někdy se mu říká čínské jahody nebo čínské švestky, protože jeho chuť je sladká, jemná a intenzivní. A právě z těchto důvodu je v Číně bráno jako ovoce lásky.

Pěstuje se nejen v Číně a jihovýchodní Asii, ale i v některých částech Afriky, na Madagaskaru, Floridě, Havaji či v Brazílii.

Pokud tápete, jak se mu má správně říkat, pak je to liči, ne ličí nebo líčí. Před mnoha lety se ovoce označovalo jako litchi nebo lychee, ale nyní má již své české jméno.

Léčivé účinky

Nejenže je liči velmi dobré, ale má i plno blahodárných účinků:
– pomáhá léčit kašel,
– pomáhá při bolestech žaludku,
– čaj připravený ze slupek má dobrý vliv na léčbu neštovic a průjmů,
– pomáhá proti bolestem,
– testuje se i na léčbu nádorů.

Toto ovoce se skládá převážně z vody, dále se v něm nachází draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamin C a vitaminy skupiny B.

I když je liči sladké, není moc kalorické. 100 g dužniny obsahuje 0,9 g bílkovin, 14,3 g sacharidů, 0,1 g tuků, 0,7 g vlákniny. Využitelná energie je 248 kJ, což je 59 kcal.

 Použití

Nejprve je nutné liči opatrně oloupat jeho slupku, která vypadá jako brnění, pak se rozpůlí a vyjme se pecka, která se nejí. Liči se nejvíce konzumují čerstvá. Hodí se do zmrzliny, ovocných salátů, džusů, koktejlů nebo se z nich může připravit i kompot (naloží se do sladkého nálevu), také se suší nebo se z nich připravuje omáčka. Použití je velmi široké. Dávejte si ale pozor na jednu věc, liči se nesmí vařit, jinak zhořkne, zhoubovatí a nedá se jíst!

Kde ho koupíme

Liči koupíte v každém větším supermarketu nebo hypermarketu v koutku s exotickým ovocem. Jeden kilogram stojí 150–200 Kč, cena je ale samozřejmě mnohem nižší, když je zboží v akci. Při výběru buďte velmi opatrní. Liči musí mít jasnou barvu, nesmí býtrezavé ani měkké. Pokud nemá sladkou chuť, ale naopak mdlou či divnou, tak jej raději nejezte. Nejlepší je ochutnat ovoce přímo v zemi, kde se pěstuje. Jeho chuť je mnohem lepší než při zakoupení v našich obchodech po dlouhé cestě z Číny, jihovýchodní Asie nebo Afriky. Pokud tuto možnost nemáte, soustřeďte se aspoň na správný výběr.

  • Týna Ryglová

    Liči je moc dobré, také si ho často kupuji. Mám ráda exotické ovoce jako třeba ještě khaki, ale i tak často ráda zhřeším :-D . Vloni jsme si koupili zmrzlinový stroj z Cesk a otevřeli jsme si stánek s točenou zmrzlinou. I když točíme zmrzlinu pro lidi, tak si jednu za den dám a myslím si, že se nic nestane :-) .