Tipy do lesa i do kuchyně
Letošní podzim je snem každého vášnivého houbaře. Chladné počasí a dostatek deště totiž způsobily, že lesy se houbami jen hemží. A pokud se i vy chystáte s košíkem do lesa, máme pro vás pár základních tipů na co si při sbírání a skladování hub dát pozor.
Nožík nechte doma
Traduje se u vás doma, že nejšetrnější způsob sběru hub je jejich odříznutí nožem? Odborníci se shodují, že nejlepší je opatrně plodnici vyviklat a otvor zakrýt mechem. Část houby, kterou necháme v zemi, totiž začne hnít a zničí se tak jak podhoubí, tak i dobré naleziště.
Sbírejte jen mladé a zdravé houby
Pokud je houba starší, červivá, velmi vlhká či plesnivá, velmi snadno se stane nejedlou. Nedoporučuje se konzumovat ani houby, ze kterých jsme napadenou část odkrojili – nebezpečné toxiny se již mohly rozšířit do celé houby.
Do lesa jen s košíkem
Pozor, i jedlé houby se nesprávným skladováním či tepelnou úpravou stávají nebezpečnými. Nikdy houby neuchovávejte v igelitových sáčcích, ve kterých se snadno zapaří i během krátké jízdy autem domů. Pro sběr hub je proto ideální proutěný koš.
Vyhněte se otravám
Pokud si uděláte hrnec smaženice a několikrát ji ohříváte, vystavujete se velkému riziku otravy. Opětovným ohříváním dochází totiž k rozkladu bílkovin a tvorbě nebezpečných toxinů. Ty vznikají také, pokud houby v lese projdou mrazem. Do lesa se tak vydejte, dokud je ještě teplé počasí. A rozhodně je lepší si na houby přivstat. Ne však proto, že odpoledne již budou houby vysbírané. V nižších ranních teplotách se totiž plodnice nezapaří.
Nevěřte pověrám
Mezi nejčastější mýty o houbách patří přesvědčení, že jed v houbách se zničí vařením či že nebezpečné druhy lze snadno poznat dle výrazného zabarvení. Přitom mnoho jedlých hub je za syrova jedovatých a například smrtelně jedovatá mochomůrka jízlivá vypadá celkem nenápadně. Ani přesvědčení, že červivé houby nejsou jedovaté, není pravdivé. Plži a červi mají úplně jiný metabolismus než lidé a pro nás jedovaté toxiny jsou pro ně neškodné.
Do košíku proto sbírejte pouze houby, které znáte. Není dobré ani spoléhat se na atlas, kde se mohou barvy hub lišit. A pokud si nejste jisti, houby raději neochutnávejte- podle chuti nelze jedlost jednoznačně rozpoznat, otrávit se však můžete i z malého množství.
Houby vám doma vydrží až týden
Nemáte čas ihned po návratu domů všechny houby zpracovat? Zdravé houby vám vydrží v chladu i týden. Rozhodně je však neperte či neomývejte vodou. Stačí je očistit, nakrájet na větší kusy, rozložit v jedné vrstvě na papír a nechat na suchém a chladném místě.
Naložte je do soli
Chcete-li si houbové nadílky užívat po celý rok, máte hned celou řadu možností, jak houby skladovat. Kromě tradičního sušení, zamražení či naložení do octa můžete vyzkoušet naložit je v soli. Ideální pro tento způsob jsou malé pevné houby, které nakrájíme na čtvrtky a necháme několik hodin oschnout. Poté je pěchujeme do sklenice a každou vrstvu zasypeme vysušenou solí. Takto nasolené houby vydrží v chladu a temnu i půl roku a jsou ideální do polévek a omáček.