Zázvor – malý velký zázrak!

Zázvor, jeho přesný původ není znám, ale víme, že ho používali již staří Indové a Číňané. V dnešní době je toto koření, získané z oddenků zázvoru pravého, oblíbené po celém světě. Používá se hlavně v exotických kuchyních, ale je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Ginger tea

Pozitivní účinky má zejména na celý trávicí trakt. Využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně, dokonce je to prý jeden z mála známých prostředků proti vypuknutí mořské nemoci. Podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly. Působí také protizánětlivě a posiluje imunitní systém, stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy, prohřeje celé tělo a má relaxační účinky, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství, a aby toho nebylo málo, je to také afrodiziakum.

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Typickou pikantní chuť má zázvor díky gingerolu. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách.

Ačkoliv v české kuchyni není zázvor zcela běžný a zažitý, pojďme se ho nebát a začněme ho používat. Pokud nevíte, jak využít zázvor v kuchyni, začněte jednoduchým zázvorovým čajem, který vás postaví na nohy.

Zázvorový čaj:

  • čerstvýzázvor
  • pomerančová nebo citronová šťáva
  • skořice
  • med
  • hřebíček

Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku.

Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.