Zdravé pochoutky z rebarbory nejen pro mlsouny

Možná si pamatujete doby, kdy reveň neboli rebarbora rostla téměř u každého plotu. V květnu nastala pravá chvíle, kdy šlahouny této neprávem opomíjené zeleniny dozrávají a objevují se na pultech farmářských trhů. Ne, nebyl to překlep. Přestože se dá jíst i nasladko a hodně lidí ji považuje za ovoce, jedná se o zeleninu s osvěžující nakyslou chutí plnou vitamínů a minerálů.

shutterstock_281776397

Je proto velká škoda, že ji mnozí z nás neznají a dosud ji neochutnali. Pokud patříte mezi ně, je nejvyšší čas to napravit.

Reveň pochází původem z Tibetu a do našich končin se dostala před několika tisíci lety. Jako sladkou pochoutku ji mají dodnes rádi ve Velké Británi, Německu, ve Skandinávii, zatímco třeba v Chile ji pouliční prodejci podávají se solí a posypanou sušeným chilli. Rebarbora je tak nenáročná na pěstování, že se jí daří i v polostínu nebo pod ovocnými stromy, kde by jinak nic moc nerostlo. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Ani se nemusíte obávat, že si na ni pochutnají škůdci.

Nenápadný lék ze zahrádky

Její zdraví prospěšné účinky znala dokonce čínská i arabská medicína. Tato vitamínová bomba kromě vitamínu A a vitamínů skupiny B obsahuje vysoký obsah vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa, jablečné i citronové kyseliny. Je v ní mnoho niacinu důležitého pro krevní oběh. Kyselina pantotenová prospívá pokožce a vlasům. Takový mix pak působí blahodárně na naši obranyschopnost a nervovou soustavu. Velké množství vlákniny pomáhá tělo detoxikovat, odstraňuje zácpu nebo naopak průjem. Co říkáte? Není to ideální součást jarního jídelníčku?

Dejte pozor na listy

Ke zpracování se ovšem používají pouze řapíky po tepelné úpravě, nikdy je nejezte syrové. Řapíky nejprve oloupejte, nakrájejte na kostičky a povařte s cukrem, který potlačí ostrou, pikantní kyselou chuť. Extrémně kyselé listy nejsou vůbec k jídlu. Obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové, která může způsobovat zdravotní potíže. Pokud sníte jeden list, nic se vám samozřejmě nestane. Zbystřit by měli jen ti, co trpí ledvinovými potížemi nebo problémy s močovým měchýřem. Opatrní by měli být i lidé se slabým žaludkem a malé děti.

Nasladko i naslano, vždy jako delikatesa

Kouskům rebarbory to samozřejmě nejlépe sluší v drobenkovém koláči nebo moučníku s tvarohem, bublanině nebo kynuté buchtě. Výborně se hodí při přípravě kompotů nebo jako náplň do knedlíků. Milovníci sladkého ocení i lahodnou nakyslou marmeládu, kterou můžete ochutit palačinky, lívance nebo přidat do pudingových či tvarohových pohárů. Velmi dobrá je na přípravu salátů, do omáček nebo k masu. Dokonce si z ní můžete vyrobit i víno. Tak to vidíte. Jedna rostlina a tolik rozličných receptů.