Chřest, pochoutka králů i ve vašem jídelníčku

V minulosti byl chřest kvůli vysoké ceně pochoutkou pouze pro bohatou smetánku. Tyto časy už jsou naštěstí dávno pryč a dopřát si jeho lahodnou chuť můžeme i my, ostatní smrtelníci. Věděli jste, že má chřest u nás dlouholetou tradici? Dlouhá léta se pěstuje na polích v Ivančicích na Moravě, které díky tomu zná celá Evropa.

Období chřestu je v plném proudu, probíhá už od poloviny dubna a končí v půlce června. Naposledy podle tradice vyjedou farmáři přesně 24. června, kdy má svátek Jan. Koupit si můžeme tři druhy, přičemž se jedná o tu samou zeleninu. Liší se pouze způsobem pěstování. Zelený chřest se pěstuje na světle, velmi podobně i fialový, zatímco bílý roste zakrytý fólií, aby vynikla jeho neskutečně jemná chuť.

Vitamínová bomba bez kalorií

Člověku se nechce ani věřit, že tato zvláštní zelenina má velmi blahodárný vliv na zdraví. Obsahuje velké množství vlákniny a vitamínů, jako beta-karoten, B1, B2, C, E, niacin a kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, je bohatý i na esenciální oleje. Ze stopových prvků jsou zastoupeny vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Nízký obsah cukru a lipidů řadí chřest mezi nízkokalorické potraviny, které se dobře hodí jako dietní strava.

Určitě vás zajímá, jak konkrétně působí. Výborně například pomáhá při snižování hladiny cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus, má pozitivní vliv na funkci ledvin, močový měchýř i močové cesty, brání zadržování vody v těle, omezuje tvorbu křečových žil, zmírňuje menstruační bolesti a podporuje plodnost. A třešinkou na dortu je, že probouzí vášeň jako afrodisiakum.

Jak si poradit v kuchyni?

Chřest nakupujte a upravujte vždy čerstvý. Poznáte ho podle příjemné vůně, hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Nedá se ani ohnout, a když se o to pokusíte, praskne. Gumové oddenky s hnědými ťupkami určitě do nákupního košíku nevkládejte. Než se pustíte do vaření, je třeba odříznout zdřevnatělé konce. Bílý vždy důkladně oloupejte, a pokud je zelený chřest opravdu čerstvý, pak to nutné není.

Oddenky zeleného chřestu svažte provázkem a vařte v osolené vodě 3-4 minuty, dokud nezměkne, ale uvnitř zůstane křupavý. K bílému můžete přidat i pár kapek citronu, trochu másla a cukru, aby vynikla lahodná chuť co nejvíce. Svědčí mu také krapet delší doba vaření.

Výrazné chutě se zeleným, jemné k bílému

Zelenou variantu doporučujeme připravit jako pikantní přílohu na česneku, zázvoru nebo s chilli, díky čemuž vynikne přirozené sladká chuť. Naopak bílý chřest stačí podávat jen s trochou másla, bramborami nebo s oblíbenou holandskou omáčkou, k rybám nebo telecímu. Je skvělý v italském risottu nebo za studena v salátech. Protože je sezóna poměrně krátká, neváhejte a vyzkoušejte jeden z našich svěžích receptů, které také najdete na našem webu. Zaručeně si půjdete pro nášup.